Controale ANAF: unde au fost cele mai multe

Controale ANAF: unde au fost cele mai multe

Controale ANAF: unde au fost cele mai multe 150 150 Social Accounting

Controale ANAF: unde au fost cele mai multe?

(studiu)

Conform unui studiu realizat de EY România, în ultimii ani, numărul de controale ANAF în domeniul prețurilor de transfer s-a mărit. Pentru acest studiu, intitulat ”Transfer Pricing and International Tax Survey 2019”, au fost intervievate 700 de persoane cu funcții de conducere în domeniul fiscalității și prețurilor de transfer. (sursa: cotidianul.ro)

Alte domenii în care s-au îndesit aceste controale ANAF au vizat domenii precum:controale ANAF controale anaf

  • tranzacţiile ce implică proprietatea intelectuală (mărci, brevete, drepturi de autor etc.) 
  • sediile permanente şi sediile fixe, vizând existenţa sau nu în România a acestor sedii din perspectiva TVA
  • modul de alocare a profiturilor între companii mamă şi sedii permanente din România.
  • Instrumentele pe care le au la dispoziţie contribuabilii pentru prevenirea sau soluţionarea disputelor din zona preţurilor de transfer.

(despre declarația privind beneficiarii reali am scris și noi aici)

Studiul menționat preconizează că tendința de incertitudine și de înmulțire a acestor controale ANAF se va păstra și pentru perioada următoare. “Creşterea volumului de informaţii disponibile autorităţilor fiscale de la nivel internaţional şi a schimburilor de informaţii între autorităţi va conduce, în perioada următoare, la o creştere şi mai mare a numărului şi a complexităţii controalelor de preţuri de transfer şi, implicit, a situaţiilor de dublă impunere, inclusiv în România”, declară Liderul Adrian Rus, Liderul Departamentului de Preţuri de Transfer al EY România, citat de Ziarul Financiar (zf.ro).

Studiul efectuat de EY România și menționat mai sus cu privire la controale ANAF se referă și la controverse din domeniul fiscal. 79% dintre respondenți consideră că mediul fiscal internațional este ”incert”, iar 42% îl definesc drept „foarte incert” sau „extrem de incert”. Starea de incertitudine se regăsește din plin și în România, unde politicile fiscale se schimbă în mod de-a dreptul surprinzător uneori. Inutil să mai spunem că incertitudintea înseamnă și lipsa predictibilității, una dintre primele condiții pe care un investitor le caută într-o țară străină.

Credeți că sunteți în perfectă siguranță în ce privește aceste controale ANAF? 
E posibil să fiți. Contactați-ne și cereți o expertiză contabilă!

Pentru a evita controversele cu privire la preturi de transfer, se poate obține un acord de preț în avans. Dacă este prea târziu pentru așa ceva și s-a ajuns deja la controversa propriu-zisă, există proceduri precum arbitrajul, acordul amiabil, contestația fiscală și, ca ultim resort, demararea litigiului în instanță.

Vă stăm la dispoziție cu servicii de contabilitate financiară și de gestiuneconsultanță fiscalăexpertiză contabilă și fiscală și resurse umane.