Închisoare pentru neplata datoriilor vs. amnistie fiscală

Închisoare pentru neplata datoriilor vs. amnistie fiscală

Închisoare pentru neplata datoriilor vs. amnistie fiscală 150 150 Social Accounting

Închisoare pentru neplata datoriilor,

sau amnistie fiscală? Hotărâți-vă, domnilor politicieni!

Orice om care s-a intersectat măcar puțin cu domeniul antreprenoriatului poate să spună cât de tare îl descurajează schimbările în domeniul fiscalității. În orice domeniu este cel puțin incomod să te trezești că se schimbă regulile din mers. Dar când e vorba de bani, de angajați, de securitate financiară, de viitorul tău ca agent economic, fie el PFA, IMM sau corporație, atunci lucrurile devin mult mai apăsătoare. 

Dar cu proiectul de lege propus de ministrul Eugen Orlando Teodorovici, nu mai vorbim de schimbări, ci de prăpăstii. De schisme. Te doare mintea! Te întrebi dacă ai auzit bine. Să detaliem puțin.

Așadar, ministrul de la Finanțe, Orlando Teodorovici, a anunțat pe 15 septembrie proiectul de lege prin care se prevede închisoare pentru neplata datoriilor.

CE SPUNE PROIECTUL DE LEGE

Proiectul de lege este este de fapt o serie de modificări aduse legii 241/2005, în special în ce privește pedepsele pentru datorii fiscale. Iată primele două articole ale noului proiect de lege și ce anume modifică ele, inclusiv în ce privește pedeapsa cu închisoare pentru neplata datoriilor :

  • Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 6 – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 6 ani reținere și neplate, încasarea ș neplata, ori, după caz, nereținere și neîncasarea, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.”

  • Art. 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 8 – (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 7 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-crediță de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținere, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Urmează alte prevederi, care stipulează ce fapte sunt considerate evaziune fiscală și, evident, se pedepsesc cu închisoare pentru neplata datoriilor fiscale. Pe scurt:

  • se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și următoarele fapte ”săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale: ascunderea bunului, omisiunea în acte, cheltuielile fictive, falsificarea actelor contabile etc.
  • Ca situații agravante, e de reținut că pentru un prejudiciu mai mare de 100.000 de mii de euro pedepsele se majorează cu o treime, iar pentru pejudiciu mai mare de 500.000 de euro se majorează cu jumătate.
  • Dacă autorul infracțiunii returnează banii, pedeapsa se reduce la jumătate.
  • Dacă prejudiciul e mai mic de 10.000 de euro, atunci faptele nu se pedepsesc cu închisoare.

Textul integral în găsiți aici.

Acest proiect de lege care (re)introduce pedeapsa cu închisoare pentru neplata datoriilor fiscale vine la doar câteva săptămâni după intrarea în vigoare a OG 6/2019, care aduce amnistia fiscală pentru datoriile mai mari de 1.000.000 de lei, lege despre care am scris și aici. Vedem cu toții această anomalie? Inechitate e deja prea puțin spus.

închisoare pentru neplata datoriilor închisoare pentru neplata datoriilor

Am putea să tragem o concluzie, dar nu o să ne convină. Inechitatea generată de aceste politici fiscale este mai mult decât evidentă. Așadar, în ultimele două luni, Statul Român a hotărât așa: 

  • Datoriile mai mari de 1.000.000 de lei se iartă
  • Datoriile mai mici de 10.000 de euro se returnează silit (și se face închisoare pentru neplata datoriilor)
  • Dar să te ferească Sfântul să ai datorii cuprinse între 10.000 de euro și 1.000.000 de lei, că pușcăria te mănâncă!

E exact așa cum pare: aberant. Dar nu disperați! Noi vă stăm la dispoziție cu servicii contabile performante și găsim cele mai bune soluții să evitați datoriile și, mai ales, să evitați să mergeți la închisoare pentru neplata datoriilor. Puteți alege unul dintre pachetele noastre de servicii, sau cereți-ne o ofertă personalizată!

Alte articole precum acesta despre pedeapsa cu închisoare pentru neplata datoriilor în secțiunea blog a site-ului nostru.