Amnistia fiscală: Ordonanța 6/2019, cine beneficiază

Amnistia fiscală: Ordonanța 6/2019, cine beneficiază

Amnistia fiscală: Ordonanța 6/2019, cine beneficiază 150 150 Social Accounting

Amnistia fiscală

este un concept atât de generos încât e aproape irezistibil! Dacă dăm la o parte rezonanța ușor politizată a termenului ”amnistie”, rămânem cu o adevărată Fata Morgana a fiscalității, un Deus ex machina care salvează situația în ultimul moment, o himeră generoasă și providențială coborâtă din înalturi să ierte păcatele fiscale ale agenților economici! Amnistia fiscală este iertarea tuturor păcatelor, ștergerea tuturor datoriilor, resetarea la zero a situației financiar-contabille. Sună fabulos! Așa o fi?

Ce spune legea

Stipulată prin Ordonanța de Guvern nr. 6 pe 2019 și intrată în vigoare din 8 august 2019,  amnistia fiscală are ca scop declarat ”revitalizarea și evitarea deschiderii procedurii de insolvenţă a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare în decursul timpului și nu au avut posibilitatea să le achite.” (documentul întreg aici)

Ca mod de aplicare, amnistia fiscală funcționează în două moduri:

1. Măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei

2. Anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019

Ce nu spune legea

este de ce acordă această ”facilitate fiscală” retroactiv și selectiv, dar n-o să intrăm acum în speculații politice.

Deși pare să fi creat un puternic sentiment de inechitate printre antreprenori, amnistia fiscală ar putea avea un efect pozitiv, dacă o vedem ca factor de protecție socială. De altfel, autorii documentului oficial au avut grijă să marcheze cu roșu acest aspect: ”Contribuabilii din situația prezentată înregistrează peste 255.000 de salariați.”

amnistia fiscală amnistia fiscală

Și atunci, haideți să punem întrebarea evidentă a acestui articol, direct și fără ocolișuri: este eficient (nici nu spunem ”corect”) ca un antreprenor să își facă o strategie din a profita de amnistia fiscală? Răspunsul nostru este, categoric, nu! Amnistia fiscală este total impredictibilă, este o anomalie a sistemului fiscal, iar riscurile de a ajunge în insolvență sau faliment sunt enorme. Este ca și când ai face continuu datorii pe la prieteni plănuind să câștigi la Loto 6 din 49.

În concluzie, orice entitate juridică, fie că e vorba de un IMM, un PFA sau un SA, trebuie să își plătească taxele, iar pentru asta vă stăm la dispoziție cu servicii de contabilitate absolut profesionale. În plus, serviciile noastre de consultanță fiscală vă vor ajuta să găsiți cea mai avantajoasă metodă de a vă plăti impozitele. Deus ex machina nu e o strategie de business, e o loterie riscantă. Sigur că nu e exclus să ”câștigi” prin ștergerea datoriilor, dar în niciun caz nu îți poți face o strategie financiară mizând pe amnistia fiscală.