Contract de imprumut al societatilor – Tipuri de creditori

contract de imprumut societate contract de imprumut

Contract de imprumut al societatilor – Tipuri de creditori

Contract de imprumut al societatilor – Tipuri de creditori 1024 683 Social Accounting

Atunci cand vine vorba despre lichiditati, orice companie se poate confrunta cu lipsa acestora, fie aceasta survenita la infiintarea firmei, dar si pe parcursul desfasurarii activitatii acesteia. Pentru ca societatea sa isi poata continua activitatea intr-un astfel de impas, trebuie intervenit cu o solutie de creditare, de catre patronii afacerii sau chiar de terte societati sau persoane, adica sa fie intocmit un contract de imprumut.

Contract de imprumut persoane juridice (societati)

Bine-nteles, aceasta creditare trebuie facuta prin intocmirea unui contract de creditare al societatii, numit si contract de imprumut, pentru ca suma transferata de catre administrator, si nu numai, sa poata fi justificata din punct de vedere contabil. Odata cu contractul, se vor intocmi si o serie de documente justificative: in cazul incasarii sumei de bani stabilite prin numerar, actul justificativ este reprezentat de chitanta; in cazul incasarii prin transfer bancar, este nevoie de un extras de cont bancar.

Dobanda aferenta unui contract de creditare

Una dintre clauzele stipulate in acest contract de imprumut (creditare) prevede stabilirea existentei unei dobanzi pentru suma acordata sau nu. Atunci cand vine vorba despre un astfel de imprumut, dobanda este una optionala, ramanand la latitudinea partilor sa se puna de acord pe acest subiect.

Tipuri de creditori

Astfel, atunci cand vine vorba de creditor, aceasta poate fi:

  1. Asociat sau administrator: creditarea unei societati de catre asociat sau administrator incepe chiar de la inceputul desfasurarii activitatii firmei, disponibilul initial al societatii trebuind sa fie creditat de catre cineva. Un astfel de contract de creditare se realizeaza intre societate si administrator/ asociat cu sau fara dobanda.
  2. Salariat: salariatii unei companii pot credita societatea prin intocmirea unui astfel de contract de creditare cu sau fara dobanda.
  3. Persoana fizica din afara societatii: Orice societate poate fi creditata de terte persoane fizice ce nu figureaza ca salariate in cadrul companiei in cauza pot credita-o pe aceasta in baza unui contract de imprumut in care se vor stipula detalii precum: suma creditata, mod restituire suma, data restituire imprumut. De asemenea, si in acest caz trebuie mentionata existenta sau inexistenta unei dobanzi.
  4. Alta societate: Societatea poate fi imprumutata de catre o alta socitate in cazul in care este nevoie, in baza aceluiasi contract de imprumut. Singura restrictie in acest caz este adusa de 5, alin. (1) din OUG. Nr. 99/2006, legea bancară, ce nu permite atragerea de depozite si acordarea de credite din fondurile acumulate in aceasta maniera.

Astfel, o societate poate fi creditata de catre 4 tipuri de creditori in baza unui contract de imprumut (creditare) in care va fi specificata existent unei dobanzi sau lipsa acesteia. Fii la curent cu informatii din lumea contabila si fiscala cu SAI!