NIR – Totul despre nota de intrare receptie

NIR – Totul despre nota de intrare receptie

NIR – Totul despre nota de intrare receptie 150 150 Social Accounting

Atunci cand vorbim despre contabilitate, este important sa stim cate ceva despre ce implica aceasta. Lunar, trimestrial, bianual sau anual se intocmesc o serie de acte, acte ce au fost realizate de-a lungul acelei perioade. Cu totii am auzit despre NIR (nota de intrare receptie), dar ce stim despre aceasta?

Ce este NIR-ul?

NIR-ul sau nota de intrare receptie este un document contabil prin care se face recetia unor bunuri aprovizionate si, in aceeasi masura, este si un document justificativ pentru incarcare in gestiune. Acesta este intocmit de catre comisia de receptie si de catre gestionari in momentul in care se face receptia bunurilor ajunse la depozit.

Ce regasim pe NIR?

Ca orice act contabil, si pe NIR se regasesc o serie de date de identificare. Documentul este constituit din date privind actele insotitoare, denumirea materialelor refolosibile in urma dezasamblarii, codul aferent, cantitatea si valoarea marfurilor, precum si procentul si valoarea aferente rabatului comercial.

La ce servește nota de intrare recepție (NIR)?

  • document pentru receptionarea unor bunuri achizitionate;
  • document justificativ pentru încărcare în gestiune;
  • act probator in casual unor eventuale diferente constatate in momentul receptiei
  • document justificativ pentru departamentul contabil.

Când folosim NIR-ul ca document de recepție?

  • Pentru bunurile materiale inscrise pe factura/ aviz de insotire a marfii
  • Pentru bunurile primite pentru prelucrare/ custodie/ pastrare
  • Pentru bunuri materiale survenite de la personae fizice
  • Pentru bunurile fara documente de livrare
  • Pentru bunuri care inregistreaza diferente la momentul receptionarii
  • Pentru orice marfa intrata in gestiune pentru care evidenta se tine la pret de vanzare en detail sau en gros

Cum facem nota de intrare recepție (NIR)?

NIR-ul trebuie efectuat la sosirea marfurilor de la furnizor si la intrarea in gestiune a marfii. Acesta se intocmeste in baza facturii/ avizului de insotire a marfii. Daca nu exista diferente, atunci nota de intrare receptie se intocmeste in doua exemplare, la locul unde vor fi depozitate marfurile respective. Daca exista diferente, NIR-ul se va intocmi in 3 exemplare.

Acestea sunt doar cateva informatii relevante in ceea ce priveste notele de intrare receptie, document de care avem nevoie constant intr-o gama variata de operatiuni. Partea financiar contabila poate fi una anevoioasa, dar cu o echipa de experti alaturi, totul devine floare la ureche. Echipa Social Accounting Independent este aici pentru a-ti oferi servicii de contabilitate financiara la cel mai inalt nivel, dar mai ales sa te ajute sa intelegi ce inseamna contabilitate corecta pentru business-ul tau!