Proforma versus factura fiscala

Proforma versus factura fiscala

Proforma versus factura fiscala 150 150 Social Accounting

Proforma versus factură fiscală. Prin ce diferă?

Proforma, sau ”factura pro forma” ca să fim riguroși, este un document foarte comun, însă adesea insuficient înțeles. O să explicăm pe scurt ce este factura proforma, câteodată scris și ”pro-forma”, și prin ce diferă ea de o factură fiscală. Și, nu în ultimul rând, o să precizăm ce obligații aduce acest document pentru contabilitate.

Ce însemnă cuvântul proforma?

Primul indiciu despre valoarea unei facturi proforma este chiar numele ei. ”Pro forma” provine din limba latină și înseamnă ”pentru formă”. Am putea să spunem că este o ”factură de formă”, dacă reușim să lăsăm de-o parte rezonanța peiorativă a acestei expresii. Putem spune, fără rețineri că e este un document superficial, nu unul oficial. O traducere mai bună a termenului ar fi ”înaintea facturii”, adică un document neoficial care precede factura fiscală.proforma proforma

E important de precizat că termenul ”proforma” nu există în dicționar (DEX), nici în forma despărțită ”pro-forma”, așadar este doar un termen uzual. Și, mai important de-atât, nu există nicio reglementare juridică pentru factura pro-forma.

Vezi și această listă cu acronime utile din domeniul antreprenoriatului.

Proforma în contabilitate

Spre deosebire de factura fiscală, proforma nu are nicio importanță din punct de vedere juridic sau contabil. Nu creează obligații de plată, nu este un document cu valoare juridică și nu intră în contabilitate. Pro-forma este doar o propunere de plată, nu o obligație de plată. Dacă este achitată, cel care a trimis-o (ar fi impropriu spus ”emitentul”) trebuie să emită ulterior o factură fiscală, iar aceasta din urmă intră în contabilitate. Din punct de vedere juridic, nu este nicio diferență între o factură pro-forma și un pliant primit în cutia poștală. Factura pro-forma nu este, de fapt, o factură!

Cum se folosește proforma

Factura proforma este folosită pentru a face o oferte de preț sau alte simulări de plăți, find un document foarte utilă pentru abordarea potenților clienți. Primind o pro-forma, clientul află astfel avant-la-lettre ce va avea de plată, astfel încât să nu fie surprins la vederea facturii fiscale. Din acest motiv, uzanța este ca factura fiscală să redea întocmai conținutul din factura pro-forma. Este o uzanță, nu o obligație! O proforma nu creează obligații de niciun fel (poate doar obligații morale).

Vă stăm la dispoziție cu servicii de contabilitate financiară și de gestiuneconsultanță fiscalăexpertiză contabilă și fiscală și resurse umane.