Crestere euro: 7 consecinte directe

Crestere euro: 7 consecinte directe

Crestere euro: 7 consecinte directe 150 150 Social Accounting

Crestere euro: 7 consecinte directe

Vești proaste pentru moneda noastră națională! Asistăm la o crestere euro la un nivel record absolut. Săptămâna aceasta (18-22 noiembrie 2019), euro a depășit pragul de 4,78 lei pentru prima oară în istorie.

Și asta pare să fie doar începutul. Analiștii CFA sunt de părere că leul va continua să se deprecieze către 4,79 euro. Pentru următoarele 12 luni, ar putea chiar să scadă către 4,85 lei raportat la euro.

crestere euro crestere euro

Această crestere euro nu este doar o variabilă în calculele macroeconomice. Impactul direct asupra populației este deloc neglijabil. De fapt, putem să spunem că această crestere euro ne afectează mult și pentru că românii au adoptat de facto moneda Euro în foarte mare măsură și o folosesc foarte de des în calculele lor. O mulțime de prețuri și utilități sunt exprimate direct în moneda unică europeană, iar asta face ca impactul acestei creșteri fără precedent să fie mult mai mare decât era inevitabil. Partea bună este că părem foarte pregătiți să adoptăm moneda euro. Partea proastă… sunt mai multe.

Să vedem câteva efecte produse de această creștere euro:

  1. Ratele vor fi mai mari la creditele în euro. Este consecința cea mai evidentă și mai directă a acestui fenomen (crestere euro).
  2. Abonamentele la telefonie mobilă și fixă sunt, de regulă, exprimate în euro. Aceste sume se convertesc în lei la cursul oficial al zilei, deci vor crește.
  3. Abonamentele la distribuitorii de televiziune prin cablu și satelit vor fi mai scumpe. Ca și abonamentele la telefonile mobilă, și abonamentele tv sunt stabilite în euro.
  4. Bunurile importate vor fi mai scumpe. Ceea ce se cumpără din afară este plătit cu euro, deci agenții economici vor plăti un preț mai mare pentru mărfurile aduse din spațiul UE și chiar din afara lui, dacă prețurile au fost negociate în euro.
  5. Ca implicație directă pentru această creștere euro, bunurile de larg consum se vor scumpi ”la raft”, cea mai mare parte fiind aduse din afara țării.
  6. Tranzacțiile imobiliare folosesc de regulă prețuri exprimate în euro. Achitarea lor se face însă, de cele mai multe ori, în moneda națională. Plata direct în euro ar putea fi o soluție, dacă aveți depozite în euro.
  7. Tranzacțiile auto folosesc, în marea lor majoritate, prețuri în euro. Plata directă în moneda europeană ar fi o soluție. Dacă aveti depozite in moneda europeană, veți fi mai puțin afectați de această crestere euro.

Vă stăm la dispoziție cu servicii de contabilitate financiară și de gestiuneconsultanță fiscalăexpertiză contabilă și fiscală și resurse umane.