Verificare asigurat CNAS
Cum afli dacă ești asigurat medical în sistemul de stat CNAS înainte să ajungi la medic. De ceva vreme, sistemul informatic al CNAS pune la dispoziție o pagină web în care se poate face o verificare asigurat. O găsiți aici la această adresă. Veți introduce doar CNP-ul și codul captcha, iar sistemul vă va spune dacă sunteți sau nu asigurat(ă). Nu este obligatoriu să știți acel CID, sistemul îl va genera automat.
Ce înseamă CID?
Ok, probabil că vă întrebați ce este codul acesta CID și de ce vi se cere din moment ce sistemul merge și fără el. Ei bine, ce este codul CID aflăm ușor. De ce ni se cere din moment ce sistemul merge și fără el, asta nu putem să vă spunem. Așadar, ce spune site-ul CNAS-ului despre CID:
CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”.
CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului.
”Nu merge, îmi dă eroare!”
Această pagină pentru verificare asigurat este online de ceva vreme și funcționează mulțumitor (în măsura în care funcționează întregul sistem informatic PIAS, dar asta e deja altă discuție). Din păcată, nu funcționează mereu. Dacă introduceți corect CNP-ul și numărul de verificare (codul captcha) iar sistemul vă dă un mesaj de eroare, mai încercați și ceva mai târziu. Sistemul nu funcționează mereu, dar, foarte important, nu vă dă răspunsuri greșite! Orice verificare asigurat făcută de sistem este corectă, chiar dacă răspunsul nu vine imediat.
Este, totuși, preferabil să faci o căutare în Google după verificare asigurat înainte să mergi la un medic. Nu e nimic condamnabil în a te așteaptă ca lucrurile să funcționeze corect, dar e mai bine să fii precaut decât să ai surprize neplăcute.
Nu apar ca asigurat! De ce?
Sunt situații în care salariatul nu apare în sistem ca asigurat, deși angajatorul a completat formularul D112. Unul dintre motivele pentru care o verificare asigurat dă un astfel de rezultat ar putea fi acela că angajatorul este o societate comercială nou înființată. În acest caz, salariatul trebuie să facă un drum până la Casa de Asigurări de Sănătate și să completeze un formular precum acesta:
Sper că v-am fost de ajutor cu aceste informații. Pentru servicii de contabilitate, expertize contabile și full service contabil, noi vă stăm la dispoziție cu această ofertă.