Situatia contabila pentru sfarsitul de an –  Ce trebuie sa stim?

Situatia contabila pentru sfarsitul de an –  Ce trebuie sa stim?

Situatia contabila pentru sfarsitul de an –  Ce trebuie sa stim? 150 150 Social Accounting

Odata cu sfarsitul de an, trebuie sa ne asiguram ca firma pe care o administram este pusa la punct in ceea ce priveste situatia contabila. Astfel, fiind ca 2019 aproape a luat sfarsit, este timpul sa facem o evaluare mai amanuntita a balantei, dar mai ales, trebuie sa ne ocupam de inregistrarile notelor sprecifice inchiderii de an.

Inventarierea la sfarsit de an

Inventarierea este o procedura obligatorie pentru situatia contabila a sfarsitului de an, indiferent de specificul companiei – astfel, dupa terminarea inventarierii vei putea lua la cunostinta toate plusurile si minusurile de inventar care, ulterior, trebuie sa fie inregistrate in contabilitate. De asemenea, societatile sunt obligate sa detina un manual de proceduri de inventariere, in vederea unei bune organizari, dar mai ales pentru a fi intotdeauna la curent cu situatia reala a bunurilor pe care le inventariezi.

Construirea rezervei legale

Potrivit art.183 din Legea Societatilor Comerciale, in ceea ce priveste situatia contabila a sfarsitului de an, din profitul companiilor se va prelua cel putin 5% in fiecare an, procent care va ajuta la formarea fondului de rezerva, acesta trebuind sa ajung la un nivel minim de a 5-a partea din capitalul social. Drept exemplu, pentru o societate care are un capital social de 200 lei, nivelul minim al rezervei trebuie sa fie de 40 lei, iar daca societatea a inregistrat profit la finele anului si fiind vorba despre o suma mica, se va practica inregistrarea intregii sume in primul exercitiu.

Repartizarea profitului

Unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste o societate atunci cand vine vorba despre situatia contabila a sfarsitului de an este repartizarea profitului. La finalului fiecarui an trebuie determinat rezultatul exercitiului, adica profitul sau pierderea curenta. Aceasta va ramane inregistrata in contul 121, pana la inceputul exercitiului financiar urmator. Pierderea se regaseste in soldul debitor al contului 121 iar profitul in soldul creditor al acestui cont.

Un contabil bun este acela care nu te ajuta sa intelegi doar ce se intampla cu societatea ta, ci te ajuta sa traduci in profit sau pierdere actiunile pe care le intreprinzi, sa optimizezi costuri, sa previzionezi fluxul de numerar, sa calculezi marjele de profit sau punctul la care nu obtii nici profit si pierdere. Alege-ti firma de contabilitate cu grija pentru a putea avea incredere ca totul merge ca la carte, dar, mai ales, conform legii. Social Accounting Independent este aici pentru tine si societatea ta! Te ajutam cu situatia contabila pentru 2019 si incepem cu dreptul in 2020!

Contacteaza-ne daca vrei sa afli mai multe detalii!